EK halve marathon: 4 tips om veilig mee te doen aan grote sportevents
Even een blogpost vanuit eigen ervaring in plaats van gebaseerd op wetenschappelijke artikels en studies.
Ik liep zaterdag de halve marathon op het EK in Leuven en zag heel veel atleten aan de kant staan tijdens de 21 km. Soms met krampen of andere spierproblemen, soms liggend met hun benen in de lucht ondersteund door het talrijk opgedaagde medische team.
Eenmaal thuis las ik op de site van VRT :
’’2 twintigers gereanimeerd tijdens EK halve marathon in Leuven, 8 andere lopers ook naar ziekenhuis gebracht’’.
Hoe doe je nu veilig mee aan dergelijke sportevents en waar hou je best rekening mee?
1) Laat je medisch screenen
Is het de eerste keer dat je meedoet aan een dergelijk event of neem je herhaaldelijk deel aan dergelijke events… dan is het een goed idee, is het aangewezen , is het opportuun, is het een must om je af en toe medisch te laten screenen bij een cardioloog of sportmedische keuring.
Ook al is het geen 100% garantie, toch zorgt dergelijke screening dat je met een veilig gevoel aan de start kan staan van je event.
2) Laat je begeleiden
Loop je voor een bepaalde tijd of wil je de wedstrijd gewoon uitlopen. Het is altijd een goed idee om je te laten begeleiden door een coach/kiné die kennis heeft van trainingschema’s. Niet alleen zal je hierdoor betere resultaten boeken, je zal ook op een veiligere manier kunnen trainen aangezien je een verantwoorde trainingsopbouw zal volgen. Vaak zal een coach ook wel wat meer variatie in je schema steken dan dat je misschien zelf zou doen. Dit komt dan weer de motivatie ten goede.
Een coach/kiné zal je naast het loopschema ook kunnen zeggen welke verstevigende oefeningen goed zijn om blessures te vermijden tijdens je trainingsopbouw.
3) Ken jezelf (en je limieten)
Door een bepaald trainingschema te volgen, kun je op voorhand wel inschatten welke tijd je ongeveer kan behalen. Vaak kun je op een wedstrijd nog dat tikkeltje extra door de vele aanmoedigingen langs de kant, de adrenaline, …
De leuze ‘go with the flow’ is hier wel niet altijd van toepassing. Soms heb je de neiging om je wat teveel te laten mee leiden met de grote massa waardoor je wat sneller loopt dan gewoonlijk. Op zich is dat geen probleem, al kan het geen kwaad om ook wat de hartslagmeter in de gaten te houden zodat je niet te ver over je toeren gaat.
4) Sta voorbereid aan de start
Kijk op voorhand zeker al eens hoe het parcours eruit ziet. Zo kun je je wat beter voorbereiden op die pittige helling, of weet je dat je nog wat extra energie moet overhouden voor het zware stuk op het einde.
Dit weekend lag er een pittige helling al na 3km. Spijtig genoeg zag ik al verschillende lopers die al grepen naar hun bovenbeen en hoogstwaarschijnlijk de wedstrijd al hebben verlaten nog voor hij echt begonnen was.
Verder was het zeer warm weer en ook dat zorgde voor de nodige dehydratatie-klachten. In het geval van dergelijk warm weer, probeer dan vooraf voldoende te hydrateren (laatste 15 minuten voor de wedstrijd mag je 200 tot 500ml vocht opnemen) en ook tijdens de wedstrijd erop te letten dat je voldoende vocht opneemt. Zeker vanaf een bepaalde afstand is het aangewezen om ongeveer 500ml per uur op te nemen.
Concluderen doen we met een quote die perfect past in dit thema:
“In running, it doesn’t matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, ‘I have finished.’ There is a lot of satisfaction in that.” — Fred Lebow