#Fruityfebruary: Welke voedingsmiddelen eet ik het best en hoe spreid ik ze over de dag

In 2017 werd de voedingsdriehoek letterlijk op zijn kop gezet.

Zoals je weet zijn de verschillende kleurenzones gekend, maar hoevéél we van al deze voedingsmiddelen mogen nemen is nog niet definitief uitgewerkt door de overheid.

 

A. Voorlopig gelden nog de volgende aanbevelingen:
Overzichtstabel aanbevelingen voeding per leeftijdsgroep - 2014*
(aanbevelingen zijn per dag, tenzij anders aangegeven)

tabel.png

* Aanbevelingen peuters en kleuters: Kind & Gezin

Bron: De actieve voedingsdriehoek, VIGeZ: www.vigez.be/voeding_en_beweging/ ©VIGeZ 2014, alle rechten voorbehouden

Deze richtlijnen worden momenteel herzien door de Hoge Gezondheidsraad (project FBDG). Publicatie wordt verwacht eind 2017

 

Waarom zijn al deze voedingsmiddelen noodzakelijk?

- Om voldoende suikers op te nemen om te gebruiken als energie en als basisbrandstof voor onze hersenen. Suikers of koolhydraten vinden we vooral in aardappelen & graanproducten, fruit en groenten, maar ook in melk en peulvruchten.

- Om voldoende eiwitten binnen te hebben voor spieropbouw, afweer tegen ziekte, herstel van blessures etc. Eiwitten vinden we vooral in vlees, vis, eieren, vervangproducten, peulvruchten en melkproducten.

- Om essentiële vetten aan boord te hebben als energiereserve en in ter bouw van de cel. Vetten vinden we in boter en olie, maar ook in vlees, vis en ei, melkproducten en snacks en patisserie.

- Al deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke vitamines en mineralen vb. vitamine D en Calcium voor botopbouw, Ijzer en vitamine B12 oa. voor bloedaanmaak..

 

B. Hoe verdeel ik nu al deze voedingsmiddelen over de dag?

’s Nachts wordt een deel van onze suikervoorraad in de lever opgebruikt. Daarom is het van belang deze zo snel mogelijk terug aan te vullen.

Alles start dus met een goed ontbijt…We verdelen onze eetmomenten overdag best over 3 (kleinere) hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoortjes. Zo kunnen we de honger telkens voorblijven We kunnen onze calorieën op die manier netjes opgebruiken aan beweging en sport ipv. de calorietjes voor de TV te stapelen in vet.

tussendoortjes.jpg
verdeligng.jpg

 

Bron: Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren : “Bewust eten kiezen, kopen, klaarmaken” (2012), ACCO

Gilles De Sutter